Supí restaurace

23. září 2010

Počty ohrožených supů se v jednom nepálském okresu téměř zdvojnásobily poté, co jim speciální "restaurace" nabídly zdravotně nezávadné maso.

Na počátku 90. let minulého století začali po celé Asii hromadně hynout supové. Jak se ukázalo, viníkem byl protizánětlivý lék Diclofenac, který místní farmáři používali k léčení dobytka. Diclofenac, kterým se mrchožraví ptáci intoxikovali při pojídání masa uhynulých krav, u nich i v malých dávkách způsobil smrtelné selhávání ledvin. Používání Diclofenacu v současnosti není dovoleno, ale na mnoha místech Asie zákaz není respektován.

Logo

Diclofenac nejvíce postihl dva druhy supů: supa tenkozobého (Gyps tenuirostris) a supa bengálského (Gyps bengalensis). Pro zbývající jedince ochranáři loni v okresu Nawalparasi v jihovýchodním Nepálu zřídili místa, která slouží jako "restaurace". V nich supům předkládají kusy uhynulého dobytka, který prokazatelně nebyl léčen Diclofenacem.

Výsledky tohoto programu podle zprávy v New Scientist vyznívají optimisticky - v Nawalparasi se v loňském roce vyskytovalo 32 hnízdících párů supů. O dva roky dříve jich zde ochranáři evidovali pouhých 17.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.