Vláda v Polsku finančně nepodpoří umělé oplodnění

Polská vláda letos nebude financovat umělé oplodnění, ačkoli to před volbami slíbila. Levicová opozice to považuje za ústupek katolické církvi, která oplodnění "in vitro" odsuzuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Embryo

Embryo | Foto: www.prolife.cz

Umělé oplodnění představuje investici v řádu desítek tisíc korun, a to si řada polských manželství nemůže dovolit. Před volbami politici Občanské platformy slíbili, že těmto párům stát pomůže. Nová polská vláda ale po volbách opatrně vzala své sliby vzala zpět. Vlivná katolická církev totiž umělé plození dětí odmítá.

Pro levicovou opozici je to vítaná příležitost ke kritice vlády: "Diskutujeme o tom, kolik církve by mělo být ve státě. Podle nás by církev měla být od státu úplně odloučená," říká levicový poslanec Grzegorz Napieralski. To, že umělé oplodnění by měl financovat stát, považuje za naprostou samozřejmost.

Levice v tomto směru za čtyři roky své vlády nic neudělala, ačkoli měla příležitost. Teď by proto měla sedět zticha, argumentuje ministr vnitra Gregorz Schetyna. Církev nehodlá zůstat stranou tohoto sporu: "Církev cítí povinnost vyjadřovat se k věcem, které se týkají dobra člověka," domnívá se kněz Adam Boniecki.

Světonázorový konflikt se v příštích týdnech ještě více zostří. Polský ombudsman chce, aby Ústavní soud přezkoumal zákon o potratech, který platí už 15 let a stále vyvolává velké emoce.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme