Biologický boj o kokosové palmy

23. září 2010

Na Komorských ostrovech v Indickém oceánu představují kokosové ořechy významný obchodní artikl. Od roku 2000 se místní kokosové palmy potýkají s invazí molic Aleurotrachelus atratus.

Tento hmyz napadá listy palem, ze kterých saje mízu. Za sebou zanechává medovinu, na které se náramně daří houbovým chorobám. Postižené palmy pak mají truchlivě černou barvu. Zatím neexistovala metoda, jak populaci molic na Komorských ostrovech kontrolovat. Odborníci z organizace CIRAD nakonec využili metody biologického boje: na Réunionu objevili druh parazitoida, specifický právě pro molice, které likvidují kokosové palmy na Komorách. Parazitoidi ke svému vývoji potřebují hostitele, kterého postupně zahubí.

Logo

V tomto případě je parazitoidem nově popsaný druh blanokřídlého hmyzu z rodu Eretmocerus. Jeho samičky kladou vajíčka dovnitř larev molic. Zakuklenou larvu molice pak larvy parazitoida postupně vyžírají zevnitř a zanechají pouze prázdnou schránku. Stav kokosových palem se po "aplikaci" těchto parazitoidů významně zlepšil, přestože úspěšnost metody byla na různých ostrovech často velmi odlišná. S konečným hodnocením budou její autoři čekat ještě několik let, během kterých by se parazitoidi na Komorských ostrovech měli plně aklimatizovat.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka