Vyřešená paleontologická záhada

23. září 2010

Objev jediné fosilie vyřešil záhadu, kterou se paleontologové a zoologové zabývali více než 150 let.

Fosilie živočicha ze skupiny mořských bezobratlých, známých pod anglickým názvem machaeridian, je rozhodně zajímavá. Tato bizarní stvoření s měkkým tělem krytým řadami mineralizovaných plátů existovala pouhých 180 milionů let - v době před 485 až 305 miliony let. Hojně nalézané fosilie jejich plátů ukazují, že tito živočichové tvořili významnou součást ekosystémů pravěkých moří.

Fosilie a zpodobnění pravěkého kroužkovce

O jejich zoologické příslušnosti vzhledem k chybějícím nálezům měkkých částí těl zatím panovaly pouze dohady. Podle různých odborníků mělo jít o příbuzné měkkýšů, korýšů, ostnokožců, nebo kroužkovců. Fosilie z jihovýchodného Maroka, ve které se kromě mineralizovaných plátů dochovaly i pozůstatky měkkých tkání, ukázala, že poslední varianta je ta správná.

Na základě nálezu je totiž zřejmé, že živočich byl nápadně podobný dnešním kroužkovcům. Měl asi 2,5 centimetru dlouhé, segmentované tělo. Každý tělní článek navíc nesl párové měkké výběžky, opatřené štětinami. Podle textu, který vychází v novém čísle Nature, můžeme za jeho nejbližší příbuzné pokládat mořské mnohoštětinaté červy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka