Na toxoplazmu s herbicidem

23. září 2010

Na parazitické prvoky, jako je Toxoplasma gondii a Plasmodium falciparum, zřejmě platí obyčejné herbicidy.

Prvok Toxoplasma gondii je původcem toxoplazmózy a jeho příbuzný Plasmodium falciparum má za následek malárii. Tým odborníků, který studuje biochemické dráhy těchto prvoků, zjistil, že u nich hraje důležitou roli kyselina abscisová - látka, která byla až dosud známá jen u rostlin a některých hub.

Toxoplasma gondii

U parazitických prvoků kyselina abscisová kontroluje přechod mezi fází, ve které prvoci rostou uvnitř buňky a fází, ve které buňku opouštějí a vydávají se infikovat další buňky. Syntézu této látky u prvoků uvnitř savčích buněk vědci zablokovali pomocí herbicidu fluridonu. Zjistili, že bez kyseliny abscisové parazité nejsou schopní buňku opustit a zůstávají v klidovém stadiu uvnitř. Objev by podle článku na stránkách Nature mohl vést k vývoji zcela nového typu léčiv proti toxoplazmóze a malárii. Ty by vzhledem k tomu, že lidé mají kyseliny abscisové nedostatek, teoreticky měly být bez vedlejších účinků.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.