Před zemskými volbami v Hesensku vládne napětí

11. leden 2008

Předvolební vystoupení ministerského předsedy Rolanda Kocha před nastávajícími volbami do parlamentu šestimilionového Hesenska, které se budou konat za čtrnáct dní, vyvolává hlubokou roztržku v celé německé společnosti.

Pokus křesťansko demokratické strany CDU získat voliče proticizineckými hesly a tažením za urychlení a zostření trestního stíhání mladistvých osob již od dvanácti let, naráží i na německé poměry na nebývalou negativní reakci. Do ohně přilila olej i skutečnost, že jeho požadavky uvítala krajně pravicová Nacionální demokratická strana, takže generální tajemník ústřední rady německých Židů Stephan Kramer prohlásil, že úroveň volebního boje vedeného Kochem se od "NDP sotva liší". Kramer přímo řekl, že "svým populismem škodí Koch politické kultuře celé země a hraje si nebezpečně s ohněm". Politik CDU podle představitele židovské obce zneužívá strachu a předsudků obyvatelstva a snaží se zneužít jejich nejnižších instinktů. "Kde byl pan Koch, když docházelo k pravicově extremistickým vystoupením," ptá se Stephan Kramer a žádá zlepšení preventivní práce s mládeží.

Pozadím předvolebních vystoupení hesenského premiéra je nedávná aféra v mnichovském metru, kde dva mladíci Turek a Řek těžce zranili 76 letého důchodce, který je vyzval, aby zhasli cigaretu. Vzhledem k nastávajícím komunálním volbám v Mnichově nechala CSU natisknout na plakát bílou siluetu napadeného, která byla sejmuta bezpečnostní kamerou, s heslem "Taková je v Mnichově bezpečnost - žádná shovívavost k násilníkům". Tímto motivem polepíme celé město, prohlásil kandidát za křesťanské sociály Josef Schmid, který chce vystřídat současného vrchního starostu sociálního demokrata Christiana Udeho. Tato aféra postupně zasáhla celé Německo, kde se bude konat letos řada zemských voleb: spolu s Hesenskem 27. ledna v desetimilionovém Dolním Sasku, 24. února v Hamburku a koncem září v dvanáctimilionovém Bavorsku. K této???????? rétorice se připojila i spolková kancléřka Angela Merkelová, která jako předsedkyně CDU vyslovila podporu zostření trestů u mladých delikventů a zavedení převýchovných pracovních táborů s nadějí, že to vyvolá u většinové německé společnosti kladnou odezvu. Předseda NPD Udo Voight v rozhlasovém rozhovoru tento vývoj komentoval slovy, že když "etablovaní politici přejímají argumenty jeho strany, povede to k tomu, že stále více občanů bude důvěřovat politice NPD, a proto ji budou volit. Hesenská CDU by se tak mohla stát možným koaličním partnerem," prohlásil vůdce neonacistů.

Za této situace varoval předseda německých sociálních demokratů Kurt Beck unionistické strany, že by se kvůli hrozbě rozštěpení země měla okamžitě svolat vrcholná schůzka k integraci obyvatelstva, kterou však Merkelová okamžitě odmítla. "Mám velkou starost z vývoje nastolené diskuse," prohlásil berlínskému Tagesspiegelu. Rovněž exkancléř Gerhard Schröder obvinil Merkelovou i Kocha, že jsou na "pravé oko slepí" a šéf sociálně demokratické frakce v Bundestagu Peter Struck ostře kritizoval Merkelovou, že se připojila k argumentaci Kocha. V rozhovoru pro Deutschlandfunk vyjádřil svůj pocit, že Koch "je vlastně spokojený, že se stal incident v mnichovském metru. Vzniká však otázka, zdali by přišel se stejnými argumenty, kdyby pachatel byl Němec." Teď stojí "zády ke zdi a drží se každého stébla, aby neprohrál zemské volby," prohlásil Struck ve světle posledních čísel předvolebního průzkumu. Podle toho ve všech nastávajících letošních zemských volbách unionistickým stranám hrozí až sedmiprocentní ztráta a naproti tomu v Hesensku, Dolním Sasku, Hamburku i Bavorsku levé spektrum bude mít zřetelný přírůstek. V Hesensku lze dokonce očekávat, že jako v prvé ze západoněmeckých zemí se do zemského sněmu dostane i strana Levice. CDU si uchová vládu pouze za předpokladu koalice se Svobodnou německou stranou FDP a obdobná situace by mohla vzniknout i v Dolním Sasku. V Hamburku však ani za tohoto složení nebude mít CDU již parlamentní většinu a v Bavorsku nemá naději získat jako před čtyřmi roky dvoutřetinovou většinu.

Na Merkelovou a Kocha se obrátilo na sto přistěhovaleckých organizací sdružených v Dobročinném svazu žádajících konstruktivní rozhovory orientované na řešení situace a nikoliv předvolební agitaci, která může rozštěpit společnost. Kritické hlasy se začínají ozývat i z řad samotné CDU. Předseda německo-tureckého fóra této strany Bülent Arslan odmítl paušální výhružky na adresu přistěhovalců a upozornil, že Kochova strategie vylučování nepovede k získání jejich sympatií. Hamburský první starosta Ole von Beust, který je špičkovým kandidátem CDU v nastávajících volbách, v rozhovoru s časopisem "Der Spiegel" prohlásil, že má "jiný naturel než Koch" a že je člověkem, který sází na konsensus právě v takovém mezinárodním a liberálním městě jako je Hamburk. Přitom prolomil i takové vnitrostranické tabu, že by mohl vstoupit do koalice se Zelenými, kteří rozhodně odmítají Kochovy názory. Předseda hesenského Soudcovského svazu Tiefmann v dnešním vydání listu "Frankfurter Rundschau" odmítl Kochovu kritiku na pomalý postup soudů právě v Hesensku, kde jako ministerský předseda nechal zrušit řadu míst soudcovských i státních zástupců. Na jeho obranu se postavila v Deutschlandfunku spolková ministryně kultury Anetta Schavanová s tím, že Koch zvýšil v Hesensku personální počet jak v policii tak i justici. K jeho požadavkům na zostření zákonů se však vyjádřila zdrženlivě.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio