Dinosauří hobit

23. září 2010

Maličký dinosaurus Thecodontosaurus zřejmě obýval zcela jiné prostředí, než se paleontologové dosud domnívali.

Thecodontosaurus byl poprvé objeven už v roce 1834 ve Velké Británii. Až na malou velikost - dorůstal délky kolem dvou metrů - se podobal obrovitému Plateosaurovi, který žil ve stejném období. Rozdíly v jejich velikosti může vysvětlit nový objev, který popisuje zpráva z Bristolské univerzity.

Logo

Většina paleontologů se domnívala, že Thecodontosaurus obýval suché prostředí pevniny. Analýza fosilního pylu a mořských řas z vrstev sedimentu, ve kterých se v roce 1975 našly kosterní pozůstatky 11 dinosaurů tohoto druhu, ovšem takovou teorii zpochybnila. Podle jejích výsledků žil Thecodontosaurus asi před 200 miliony let v subtropickém prostředí malých ostrůvků.

A právě ostrovní izolace by mohla vysvětlit malou velikost tohoto dinosaura. Něco podobného už paleontologové zaznamenali v případě trpasličích slonů z Malty a Kypru, nebo u sporného floreského hobita. Paleontologové z Bristolské univerzity nyní věří, že Thecodontosaurus představuje trpasličí druh odvozený od Plateosaura nebo velice podobného druhu.

Logo
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.