Antarktický led mizí podle vědců rychleji, než se předpokládalo

Ledový příkrov nad Antarktidou mizí rychleji než se dosud předpokládalo. Na webových stránkách Nature Geoscience to zveřejnili američtí vědci. Klimatické změny podle nich destabilizují rozsáhlé ledové příkrovy západní Antarktidy. O těch se odborníci domnívali, že zůstávají nedotčené globálním oteplováním. Nové zjištění může změnit odhady zvyšování mořské hladiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antarktida

Antarktida

V této části Antarktidy sice ještě nedochází k podstatnému zeslabení několik kilometrů silné ledové vrstvy, podle vědců je ale nové zjištění varující, protože kontinent nese asi 90 procent světové zásoby ledu.

Doposud o něj Antarktida ve velké míře přicházela na poloostrově omývaném oteplujícími se vodami oceánu mezi Antarktidou a Jižní Amerikou. Vědci se domnívají, že v Antarktidě taje led rychleji než z ledovců a příkrovů jinde ve světě. Přitom průměrné teploty ovzduší nad Antarktidou se podstatně nemění.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme