Německý mlékárenský průmysl nemá pro spotřebitele příliš dobré zprávy

Situace na českém trhu s mléčnými výrobky do značné míry kopíruje situaci v sousedním Německu. Tam došlo loni v létě k drastickému zvýšení cen především másla. Teď sice ceny lehce klesají, ovšem budoucnost prý pro německé spotřebitele není moc růžová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Před vánočními svátky klesla cena másla hlavně v diskontních řetězcích o 20 - 30 centů. Značkové máslo tak ale pořád stojí o 40 centů víc než před rokem. Pro další měsíce pak německý mlékárenský průmysl nemá pro spotřebitele příliš dobré zprávy. "Kvůli silné poptávce na světových trzích, která se týká hlavně sušeného odstředěného mléka, zůstane cenová hladina relativně vysoká," tvrdí experti ze Severního Porýní-Vestfálska.

Značná část cenového skoku v loňském roce nepřipadla mlékárnám nebo maloobchodníkům, nýbrž samotným zemědělcům. Průměrná výkupní cena kilogramu mléka představovala v roce 2006 27,4 centu. Loni v prosinci si už podle agentury DPA mohla málokterá mlékárna dovolit platit méně než 40 centů za kilogram.

Šéf asociace mlékárenského průmyslu v Severním Porýní-Vestfálsku Reinhard Pauw pak upozorňuje na fakt, že s výjimkou srpna loni nedošlo k dramatickému propadu odbytu másla. Odborníci si to vysvětlují tím, že si v mnoha domácnostech prostě máslo zamrazili.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme