Tunový hlodavec

23. září 2010

Před miliony let Jižní Ameriku obývali hlodavci, kteří dosahovali velikosti býka a vážili přes jednu tunu.

Největším žijícím hlodavcem je jihoamerická kapybara - asi šedesát kilogramů těžké zvíře, na pohled poněkud připomínající přerostlé morče. Mezi pravěkými hlodavci byl dosavadním šampiónem sedmisetkilogramový Phoberomys pattersoni. I toho ovšem přetrumfnul nový druh, jehož kompletní lebka byla objevena na jižním pobřeží Uruguaye.

Lebka na délku měří 53 centimetrů. Podle článku v Proceedings of the Royal Society B patřila obrovskému hlodavci, který dostal jméno Josephoartigasia monesi. Podle stáří geologické vrstvy, ve které byla lebka objevena, paleontologové odhadují, že žil asi před 2 až 4 miliony let. Mimořádná byla velikost zvířete, které zřejmě vážilo více než jednu tunu.

Relativně malé zuby ukazují na jeho příbuznost s jediným žijícím zástupcem čeledi pakaranovití Dinomyiidae - přibližně patnáctikilogramovou pakaranou Dinomys branickii, která také obývá Jižní Ameriku. Stavba stoliček a třenových zubů také ukazuje, že Josephoartigasia monesi se živil podobně jako jeho dnešní příbuzný - měkkými rostlinami a ovocem. Sílu jeho skusu by měl ukázal biomechanický model, na kterém nyní pracují uruguayští odborníci.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.