Nebezpečná opičí malárie

23. září 2010

Malárie, kterou způsobuje komáry přenášený prvok zimnička Plasmodium, je známá celá staletí. I přesto však odborníky stále dokáže překvapit.

Různé druhy zimniček nejsou stejně nebezpečné - například Plasmodium falciparum způsobuje závažné a často fatální onemocnění, zatímco malárie způsobená Plasmodium malariae je mnohem "vlídnější".

Makak jávský - obvyklá oběť zimničky

Jak se ovšem ukázalo, Plasmodium malariae a Plasmodium falciparum na asijském kontinentu nejsou jedinými jedinou zimničkami, které napadají člověka. Jeden ze čtyř lidí, kteří v Malajsii a na Borneu onemocní malárií, má totiž ve své krvi Plasmodium knowlesi - druh, o kterém se zatím předpokládalo, že napadá výhradně opice, zejména makaky jávské (Macaca fascicularis).

Všechny tři druhy zimniček se pod mikroskopem odlišují jen obtížně. Skutečnost, že Plasmodium knowlesi se nedrží jen opic a mezi lidmi je velice rozšířený, zjistili odborníci z Wellcome Trust a to spolu s malajskými kolegy až díky analýze DNA. Problém je, že onemocnění způsobené opičí zimničkou má velice rychlý průběh. Jeho záměna s malárií způsobenou méně nebezpečným Plasmodium malariae pak může vést k těžkým komplikacím, včetně selhání jater nebo ledvin.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.