Toxoplazma a schizofrenie

23. září 2010

Infekce prvokem toxoplazmou zřejmě může zvyšovat "šance" na rozvoj schizofrenie.

Toxoplasma gondii je prvok, který může cestovat prakticky mezi všemi teplokrevnými živočichy. Končeným hostitelem ovšem musí být kočkovitá šelma - například kočka domácí, od které se velice snadno nakazí i člověk. Obvykle prodělá mírné onemocnění podobné chřipce, po kterém se toxoplazma "uklidí" do latentní fáze a údajně se nijak neprojevuje. Tým parazitologů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze v čele s Jaroslavem Flegrem ovšem už v několika studiích ukázal, že toxoplazma až tak nevinná není a může ovlivňovat chování člověka.

Ilustrační foto

Zajímavě proto zní zpráva z John Hopkins Children's Centre v Baltimoru, podle které mají lidé infikovaní Toxoplasma gondii oproti zbytku populace o 24% větší šanci, že u nich dojde k rozvoji schizofrenie. Autoři studie předpokládají, že právě přítomnost toxoplazmy může být u geneticky predisponovaných lidí faktorem, který "spustí" onemocnění. Cílem jejich dalšího výzkumu bude zjistit, jak by lidé se schizofrenními halucinacemi reagovali na podávání léků, používaných k terapii toxoplazmových infekcí.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.