Policisté odhalili arzenál nelegálně držených zbraní

16. leden 2008

Samopaly, malorážky s dalekohledem a stovky nábojů - takový arzenál objevili ostravští policisté v útrobách jednoho statku na Novojičínsku. Zbraně patřily dvojici zločinců, kteří se chystali přepadnout sázkovou kancelář.

Na stole před policejními šéfy leží hromady zbraní a na první pohled vypadají nebezpečně. Tak to dnes vypadalo v budově ostravského policejního ředitelství, když se kriminalisté pochlubili svým úlovkem.

Samopaly, pušky a pistole

"Případ je mimořádný v tom, že pachatelé ke spáchání trestného činu plánovali použít střelbyschopné zbraně, které nejsou plynové. Počítali s tím, že i v případě nějakého nenadálého odporu by tyto zbraně mohli použít. Tím ta nebezpečnost jednání stoupá," říká policista Radovan Vojta.

Jak na to vlastně kriminalisté přišli? Informátor z podsvětí jim před pár dny řekl jediné: Do Ostravy míří dva muži, chtějí přepadnout sázkovou kancelář a mají samopal. Zanedlouho už policisté věděli, o koho jde a začali dva bratry sledovat. Zatkli je v okamžiku, kdy už mířili do sázkové kanceláře.

Muži žili na statku v Albrechtičkách na Novojičínsku. Při domovních prohlídkách tam kriminalisté objevili kupy zbraní a nábojů. Policista Radim Bena přiznává, že něco takového nečekal.

"Za celou svou kariéru jsem se vůbec nesetkal s tím, že bychom zajistili takový arzenál, který byl schovaný v úložném prostoru postele u přítelkyně, která na tom ležela a myslela si, že jsou tam náhradní díly k nějakým vozidlům," upřesnil policista.

Pro Miroslava Čekana, starostu malé obce na Novojičínsku, jsou tyto informace obrovským překvapením. "Vůbec jsem neměl tušení, že by něco takového tady mohlo existovat. Oni tady nejsou ani podnikatelé, ani řádně přihlášení občané, jsou tady v podstatě jako lufťáci."

Dva bratři dosud nebyli trestáni, neměli práci a hledali peníze, kde se dá. Dokonce plánovali, že přepadnou vůz, který rozváží peníze do bankomatů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu