Český kubismus láká Berlíňany

Až do 28.února je v Berlíně k vidění výstava o českém architektonickém kubismu. Ta představuje stavby, které v tomto stylu vznikly mezi lety 1911 a 1914. Výstava v Českém centru představuje nejdůležitější roky kubistické architektury nejen v Praze, ale i dalších českých městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kubistický dům

Kubistický dům

Praha je po Paříži považována za druhé nejvýznamnější město evropského kubistického umění. Česká architektura tohoto stylu je pak podle kurátora výstavy Zdeňka Lukeše naprosto ojedinělá, byť nakonec v době před začátkem první světové války díru do světa neudělala. Berlíňany by ale oslovit měla.

"Když se mne ptají lidé, jestli existuje nějaký současný příklad inspirovaný kubismem tak tady v Berlíně takový dům - vyloženě je inspirovaný dílem Josefa Chochola, který byl takový nejradikálnější kubista," připomněl Lukeš.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme