Falešný sen amerických ekologů

23. září 2010

Sen amerických ekologů o návratu některých území do stavu, který panoval před příchodem evropských kolonizátorů, stojí zřejmě na poněkud vratkých základech.

Pochybnosti, které popisuje článek v Science, se týkají vodních toků. Ty dnes často vypadají jako rovné kanoistické kanály s rychle proudící vodou. Ekologové vynakládají značné úsilí na to, aby se tyto změnily na líněji tekoucí meandrovité toky. Studie z pensylvánské Franklin and Marshall College ovšem dokazuje, že krajina s řekami a potoky tohoto typu v Americe původně nebyla a je dílem evropských osadníků.

Logo

Vědci na základě studia starých dokumentů i použití moderní techniky došli k závěru, že první Evropané na východě Spojených států přišli do bažinaté krajiny, kde se vodní toky větvily do nesčetného množství malých potůčků.

Kácení lesů a stavba hrází, které poháněly mlýnská kola, ovšem zahájily transformaci krajiny. V průběhu 18. století hráze v mnoha údolích vytvořily kaskádovité stupně s vodními nádržemi, do kterých se z vykácených lesních porostů při deštích splavovala půda. Poté, co vodní pohon nahradila pára, tyto hráze začaly zanikat. Voda, která si razila cestu skrze jejich pozůstatky i nahromaděné sedimenty, pak vytvořila meandry, které se dlouho pokládaly za původní prvek krajiny.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.