Akce neonacistů v Praze i v Plzni skončily bez incidentů

V Praze v sobotu demonstrovaly asi dvě stovky neonacistů. Sešli se na Palackého náměstí, kde je takzvaný pražský Hyde Park. Jejich akci hlídali těžkooděnci, zasáhnout ale nemuseli. Také v Plzni, kde měli neonacisté naplánovanou další akci, byl klid. Na náměstí Emila Škody se objevilo jenom pár radikálů a po krátké době se rozešli. Na jiném místě se v klidu sešla asi stovka levicových radikálů s transparentem Nácky v Plzni nechceme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policisté u plzeňské synagogy

policisté u plzeňské synagogy | Zdroj: ČTK

Sobotní demonstrace neonacistů v Praze a Plzni se obešly bez násilností. Původně ohlásili pravicoví extremisté pochod za svobodu slova západočeskou metropolí. Po zákazu od tamního magistrátu se ale rozhodli sraz uskutečnit v Praze na Palackého náměstí, kde se mohou konat akce bez ohlášení úřadům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Masopustová: Pražská demonstrace neonacistů

Policie situaci nepodcenila a nasadila stovky mužů. Ti také několik lidí zadrželi."Policisté předváděli čtyři osoby. Dvakrát to bylo ke zjištění totožnosti a ve dvou případech byly tyto osoby ozbrojeny. Opatření pro policii ale zatím neskončilo. My budeme monitorovat pohyb těchto osob v ulicích Prahy," uvedla policejní mluvčí Eva Brožová.

Plzeň si připomněla oběti holocaustu

Také v Plzni, kde měli neonacisté naplánovanou další akci, byl klid. Na náměstí Emila Škody se objevilo jenom několik radikálů, kteří se po krátké době rozešli. Už dopoledne zadržela policie v západočeské metropoli tři Poláky, kteří měli hajlovat. Zřejmě budou obviněni z propagace rasismu.

Před plzeňskou Velkou synagogou se sešlo asi 800 odpůrců fašismu na vzpomínkovém shromáždění. Jeho účastníci si připomněli výročí první deportace plzeňských židů do koncentračního tábora před 66 lety. Památku občanů odvezených do Terezína vzpomněli i představitelé Plzně a k pamětní desce umístěné na Sokolovně ve Štruncových sadech se přišli poklonit i zástupci politických stran.

Na začátku listopadu loňského roku se v Praze střetli neonacisté s levicovými radikály. Policie zatkla zhruba 250 až 300 osob. U některých z nich našla zbraně jako teleskopické obušky, podomácku vyrobenou pyrotechniku, sekyrky, tyče či plynovou pistoli. Při potyčkách se vzájemě zranili čtyři demonstranti, napadeni byli i dva přihlížející občané a tři své zraněné příslušníky měla i policie.

Milan Kopp, Jan Dvořák, Pavel Otto, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme