Zrušení daňového zvýhodnění stravenek se řady zaměstnanců zřejmě nedotkne

Plánované zrušení daňového zvýhodnění stravenek se může velkým firmám prodražit. Příspěvky na jídlo jim mohou snížit zisky i o miliony korun za rok. Zaměstnanců se podle řady ekonomů zrušení daňového zvýhodnění stravenek na obědy nedotkne. Velké firmy stravenky raději zachovají a náklady vezmou na sebe. Představují totiž důležitý bonus ke mzdě. Nahrává tomu i dnešní nízká nezaměstnanost a nedostatek pracovních sil na trhu práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v restauraci

v restauraci | Foto: Jan Rosenauer

"Bude se to diferencovat na základě velikosti firmy a na základě jejích finančních úspěchů. Myslím si, že zdravé, úspěšné a perspektivní firmy vezmou tyto náklady hladce na sebe, zatímco firmy, které se potýkají dlouhodobě s problémy, budou přenášet náklady na zaměstnance," říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

A tak se plánované zrušení daňového zvýhodnění stravenek na obědy řady zaměstnanců zřejmě nedotkne.

"Firmy, které se ucházejí o kvalitní zaměstnance, budou brát vyšší příspěvek na obědy jako určitý náklad na pracovní sílu a jako motivační faktor. K tomuto závěru mne vede především velikost nákladů, které jsou spojeny se stravováním. Přece jenom z hlediska celkových nákladů větších firem jde o poměrně malou položku, se kterou se firmy dokáží vypořádat," vysvětluje Petr Dufek.

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme