Akcie na světových trzích pokračují v propadu

Pražská burza cenných papírů opět výrazně oslabuje. Následuje tak příklad trhů v ostatních zemích, včetně Asie. Tamní burzy zahájily týden poklesem kolem pěti procent. Obavy z recese v americké ekonomice se během dne přelily i do Evropy. Západoevropský index hlavních akcií ztrácel dopoledne kolem dvou procent. Podobně na tom byl i pražský index PX.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Burza cenných papírů

Dvě procenta a 70 setin, taková byla ztráta indexu PX dopoledne. Před polednem upisoval už jen dvě procenta. Projevila se tak vůle některých titulů nepodlehnout všeobecnému oslabování. Hlavně akcie Pegas jsou bojovníci a posilují už o dvě procenta. Také ČEZ se drží setinu procenta nad propadem.

Pád směrem dolů se snaží brzdit bankovní tituly. Erste bank ztrácí 4 procenta, Komerční banka 3 a třičtvrtě. Rekordmanem je dnes dopoledne Philip Morris s mínus 5,5 procenty. Zajímavé jsou poslední dobou realitní společnosti. Orco upisuje 4 procenta, ECM tři. Zatím se na Pražské burze zobchodovaly akcie za téměř 3 miliardy korun.

Česká měna se obchoduje na úrovni 26 korun 26 haléřů za euro a 18 korun 12 haléřů za americký dolar.

Strach z recese v americké ekonomice se projevil i v Asii. Japonský akciový trh se dnešním propadem o 4 procenta dostal na nejnižší úroveň za více než 2 roky. Index akcií v Hongkongu se propadl o 5,5 procenta a zažil tak svou nejhorší jednodenní ztrátu od září 2001. Na pád hongkongského trhu reagovaly akcie v Šanghaji poklesem o 5 procent. Podobně na tom byl Jihokorejský Soul a indonéská Jakarta. Nejvíce z předních asijských trhů oslabila Indie. Index burzy v Bombaji ztrácel více než sedm procent.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme