Intimní historie - rituály

29. březen 2008

Lidská společnost měla od pravěku své rituály, tedy přesně určené způsoby chování, jejichž smysl byl náboženský, ale také společenský a kulturní. Mezi nejdůležitější rituály patřila skutečná nebo symbolická očista vodou... Právě o tom už bude další z dílů seriálu Intimní historie PhDr. Vlastimila Vondrušky a Adriany Krobové.

"Rituální omývání před vstupem do chrámu známe ze starého Egypta. Každý křesťan musí být před přijetím do církve pokřtěn vodou (je pravděpodobné, že rituál převzali křesťané právě ze starého Egypta). Rituální koupele hrály důležitou roli také v judaismu. Bazének ke koupeli nazývají Židé mikve. Původně byly rituální koupele určeny dle Starého Zákona pro muže i ženy. Teprve později se staly závazným rituálem jen pro židovské ženy jako očista po menstruaci, po porodu a před svatbou. V lázni musela být jen "živá" voda, tedy taková, které sama přitéká (nesměla být do lázně čerpána nebo nosena ve vědrech) a nesměla se ohřívat. V ledové vodě se ženy očisťovaly i v zimě. Před vstupem do mikve žena odložila veškeré oblečení a do vody sestoupila nahá. Musela se celá ponořit třikrát i s hlavou a vlasy. Proto si ortodoxní Židovky začaly vlasy stříhat nakrátko, aby tento náboženský příkaz snáze splnily. Na veřejnosti pak nosily paruky. O absolvování očisty někdy vystavovala správkyně mikve písemné potvrzení."

"Rituální očistu vodou přikazuje také islámská víra. Korán ukládá pravidelné omývání několikrát denně předepsaným způsobem vždy před modlitbou. Věřící si myjí ruce po lokty, dále obličej a hlavu a také nohy, ale jen po kotníky, a to výslovně v tekoucí vodě. Dnes se ovšem toto nařízení často obcházejí a omytí nahrazuje pouze symbolický dotek rukou, jako by věřící příslušné části těla omýval. Sám korán výslovně výjimky povoloval. Na poušti, kde je nedostatek vody, se věřící mohli místo vodou omývat pískem."

Rituální omývání požaduje i budhistické náboženství. V Indii existují tisíce bráhmánských chrámů s nádržemi k očistným koupelím a se širokým schodištěm vedoucím k řece."

Rituály zasáhly téměř všechny oblasti lidského života, a zasahují do něj neustále. To, co se naštěstí už stává minulostí, je příští téma seriálu, kterým celou Intimní historii PhDr. Vlastimila Vondrušky a Adriany Krobové uzavřeme.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.