Intimní historie - mučení

5. duben 2008

Před námi je poslední díl seriálu Intimní historie, který jsme pro vás připravili spolu s PhDr. Vlastimilem Vondruškou podle jeho stejnojmenné knížky. I když dnes navíc otevřeme knížku jinou. Vyšla už v roce 1993 a jmenuje se Katovny a mučírny.

I mučení se totiž během let vyvíjelo stejně jako ostatní lidské činnosti. Platila pro něj ale také určitá pravidla. Například se zásadně mučili lidé nezachovalí, dnes bychom řekli se špatnou pověstí - psanci, žebráci, tuláci, ale také nepočestné ženy a nezbední žáci. Vůči lidem s dobrou pověstí se postupovalo shovívavěji. Na mučidla se nesměla dát svobodná osoba - prelát, šlechtic a v určité době ani měšťan královského města. Svobodné osoby bylo možno mučit jen se souhlasem panovníka, a to pouze ve výjimečných případech, jako byla vlastizrada, padělání mincí, někdy i vražda - to v případě zabití svobodného člověka.

Ukázka z knížky Katovny a mučírny
"Dnes nám bude možná připadat trochu zvláštní, a třeba i morbidní, že bylo pro měšťany mučení společenskou událostí a kratochvílí. Do mučírny si nechali přinést stůl a pohodlná křesla, kromě konšelů, rychtáře a dalších odpovědných osob sezvali někdy i významné sousedy jako svědky. Hostům se podávalo občerstvení - pivo a pálenka, někdy i víno, maso, ryby, sladkosti a pečivo. Zvyk pořádat v mučírně hostinu přišel do českých zemí z Německa, kde byl běžný. Často se prý výslech protáhl tak, že hosté nemohli pro opilost ani vstát od stolů."

Ukázka z knížky Katovny a mučírny
"Existovalo jedno provinění, v němž se Boží soud udržel velice dlouho, protože jinak vlastní důkazy nebyly nikdy tak zřejmé. A bylo samozřejmě potřeba přesvědčit veřejnost. Šlo o čarodějnické procesy. Hledání "ďáblova znamení" a další podobné praktiky popisovala neblaze proslulá příručka Kladivo na čarodějnice. Kromě jiného se doporučoval i prastarý ordál vodou - podezřelá čarodějnice byla spoutána do kozelce a vhozena do rybníka. Podobné případy známe z českých zemí ještě z počátku 18. století."

Téma mučení v lidských dějinách je samozřejmě mnohem obsáhlejší. Připojíme alespoň pár perliček, které se dochovaly.

Těmito slovy PhDr. Vlastimila Vondrušky končí seriál Intimní historie, ve kterém jsme se sešli nad stejnojmennou knížkou a na závěr krátce otevřeli i titul další - Katovny a mučírny.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio