Experti: Pásmu Gazy hrozí kvůli zastaveným dodávkám elektřiny humanitární krize

Statisíce obyvatel palestinského pásma Gazy jsou od neděle bez elektrické energie. Tamní úřady totiž uzavřely jedinou místní elektrárnu, do které přestal Izrael posílat palivo. Dvě třetiny elektrické energie do Gazy nadále dodává Izrael a Egypt - mezinárodní organizace ale už teď varují před humanitární krizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinci

Palestinci | Foto: Jaromír Janev

Když nemáte benzín, tak choďte pěšky. Přesně to vzkázal izraelský premiér Ehud Olmert půl druhému miliónu obyvatel Gazy. Tamní vyhrocená situace spojená s omezením dodávek elektřiny i zásob potravin se ale mezitím dostala na mezinárodní scénu. K ukončení hospodářské blokády pásma Gazy vyzvala Izrael Evropská unie a za Palestince se plně postavil Egypt a Liga arabských států.

Izrael spojuje otevření hranice do Gazy se zastavením raketových útoků na své území. Zároveň ale Olmert slíbil, že situaci nenechá dospět do stádia humanitární krize. Současný stav podle židovského státu krizí rozhodně není a hnutí Hamás ovládající Gazu prý situaci zveličuje kvůli propagandě.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme