Propad na světových burzách pokračuje

Akciové trhy pokračují v propadu. Ceny akcií na hlavních evropských burzách v úvodu obchodování klesly asi o čtyři procenta. Navázaly tak na mohutný propad v Asii, kde nebyl výjimkou pokles ani o deset procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

akciové trhy zažívají zemětřesení

akciové trhy zažívají zemětřesení | Zdroj: ČTK

Ceny akcií prudce klesají už druhý den v řadě. Hlavní příčinou jsou obavy, že americká ekonomika vstupuje do recese. Pražská burza se ráno po otevření propadla o 5 procent. Teď je index PX 3 procenta v mínusu. Největší, 8procentní pokles, postihl akcie ojetin AAA, o 4 procenta se snížila cena akcií společností ČEZ a Orco. Propadu nejvíce odolává Erstebank a Zentiva.

Včera Pražská burza klesla skoro o pět procent, nejvíce za půl roku. Hodnota firem se tak dohromady snížila o 65 miliard korun. Neprodělávají jen majitelé akcií, ale i lidé, kteří vložili úspory do fondů. Investoři se bojí, že ekonomiku Spojených států čeká recese, firmám začnou klesat zisky a to se přenese i do Evropy.

Obavy, že největší světová ekonomika zpomalí, ještě podpořily spekulace o dalších ztrátách velkých bank. Ty už teď odepsaly kvůli špatným investicím do půjček na bydlení přes 100 miliard dolarů.

Pokud jde o mladé ekonomiky, kam se řadí i Česká republika, analytici očekávají mírné zpomalení růstu. Česká národní banka se pravděpodobně rozhodne pro zvýšení úrokových sazeb zřejmě už na začátku února.

Podle makléře Jana Pavlíka ze společnosti Wood and Company by ale pokles cen akcií už nemusel trvat dlouho. "Bude hodně záležet na tom, jak otevře americká burza, která měla včera zavřeno. Nechci říct, že jsme na dně, ale myslím si, že se krátkodobě blížíme nějakému dnu, kdy bych očekával, že v následujících dnech přijde nějaký technický vzestup těchto trhů. Takže bych nebyl až tak negativní."

Recese v USA se obávají země eurozóny

Před ekonomickou recesí ve Spojených státech varovali v Bruselu i ministři financí eurozóny, tedy 15 zemí, ve kterých se platí eurem.

Situace ve Spojených státech se stále zhoršuje. Ekonomickou recesi jsme zatím vylučovali, ale teď je to jinak, říká za všechny ministry financí eurozóny Lucemburčan Jean-Claude Juncker.

"Pokud se riziko recese naplní, bude to mít nepochybně dopad na ekonomiku eurozóny", dodal Jean-Claude Juncker. A ta už podle obnovených odhadů poroste letos pomaleji, než se očekávalo.

Panika na frankfurtské burze

Někteří němečtí makléři mluví o "černém pondělí" a zdaleka nepřehánějí. Burzovní index DAX včera zaznamenal největší bodový pokles ve své historii. Zatímco na Nový rok dosáhl hranici 8100 bodů, na konci včerejšího obchodování se "krčil" na úrovni 6790.

V mínusu se ocitly prakticky všechny cenné papíry. Sami obchodníci mluvili o místy panickém výprodeji. Dění na burze nepřidala na klidu ani špatná situace banky WestLB, která bude potřebovat kapitálovou injekci ve výši zhruba dvou miliard eur.

Jiří Hošek, Marika Táborská, Vít Pohanka, Tomáš Medek, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme