CZECH POINT má zjednodušit život i v zahraničí

Žijete v cizině a chcete si třeba zažádat o výpis z katastru nemovitostí? Už se nemusíte trmácet domů do Česka. Stačí navštívit jedno z pracovišť systému CZECH POINT v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Czech point

Czech point | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Jistě znáte z vlastní zkušenosti, že stát frontu na českém úřadě kvůli určitému dokumentu, bývá někdy pořádný nápor na nervy. Ještě mnohem hůř jsou na tom naši spoluobčané žijící dlouhodobě v cizině, kteří se kvůli jednomu potvrzení musejí často "trmácet" přes půl Evropy.

Na několika zastupitelských úřadech začal v letošním roce fungovat systém CZECH POINT, který občanům České republiky umožňuje zažádat o příslušné dokumenty přímo na ambasádě. V pořadí pátým místem v cizině, kde tyto služby nabízejí, se před několika desítkami minut stal Berlín. Náš tamní zpravodaj Jiří Hošek si tento okamžik nenechal ujít.

Prvním klientem počítačového terminálu na českém zastupitelském úřadě se stal sám hostitel, velvyslanec Rudolf Jindrák. Přítomného ministra vnitra Ivana Langera v nadsázce zajímalo, zda má čistý trestní rejstřík. Pan velvyslanec zaplatil 8 eur a počítač po chvilce čekání skutečně potvrdil jeho bezúhonnost.

Na konzulární oddělení nebudou směřovat jen Češi žijící a pracující v Německu, ale naopak taky cizinci, kteří hodlají pracovat v České republice.

"Občané třetích zemí, kteří si žádají o dlouhodobý pobyt v České republice, musí třeba předložit výpis z rejstříku trestů. Takže my budeme tou organizací, která bude tato potvrzení vydávat," vysvětluje ambasador Jindrák. Berlín se po Drážďanech, Varšavě, Vídni a Bratislavě stal pátým místem v cizině, kde čeští občané mohou ušetřit čas, nervy i peníze.

"Aby získali ověřený výpis z katastru nemovitostí, z rejstříku trestů, z obchodního a živnostenského rejstříku, nebudou muset cestovat zpátky domů, nebudou muset posílat dopisy, ale stačí navštívit ambasádu" říká ministr vnitra. Ivana Langera také těší, že je nový systém komunikace s institucemi dobře zabezpečen proti korupčnímu jednání: "Každý vstup do systému je možný pouze na základě individuálního oprávnění pracovníka, to je do systému zaznamenáno, stejně tak i výpis - koho se dotaz i výpis týkal."

CZECH POINT není jen líbivá značka pro anglicky mluvící cizince, jak by se na první pohled zdálo, ale taky zkratka Českého Podacího Ověřovacího Informačního Národního Terminálu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme