Film Once s Markétou Irglovou má nominaci na Oscara za nejlepší píseň

Film Once s českou zpěvačkou Markétou Irglovou má nominaci na Oscara za nejlepší píseň. Oznámila to americká Akademie filmových umění a věd spolu s dalšími nominacemi pro nejlepší snímky loňského roku. Největší šance na zisk Oscarů mají filmy Tahle země není pro starý a Až na krev, oba snímky dostaly celkem po osmi nominacích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Irglová a Glen Hansard

Markéta Irglová a Glen Hansard | Foto: Jaroslava Haladová | Zdroj: AFP

Balada Falling Slowly, která je ústřední melodií irského filmu Once, se bude ucházet o Oscara v kategorii nejlepší píseň. Markéta Irglová ji nazpívala společně s irským hudebníkem Glenem Hansardem.

V dalších třiadvaceti kategoriích se o zlaté sošky utkají například komedie Juno o mladé dívce, které hledá adoptivní rodiče pro své dítě, britské drama z druhé světové Pokání a thriller z právnického prostředí Michael Clayton. Ty se spolu s novodobým westernem Tahle země není pro starý a dramatem Až na krev utkají o titul nejlepší film.

Na nejlepší cizojazyčný film byl navržen rakouský snímek Ďáblova dílna natočený podle knížky českého autora Adolfa Burgera, jenž líčí příběh padělatelské dílny v koncentračním táboře Sachsenhausen Spolu s ním získal nominaci také snímek Katyň o masakru Poláků za druhé světové války polského režiséra Andrzeje Wajdy.

Mezi nominovanými snímky není žádný jasný favorit, a tak si budou muset filmový fanoušci počkat na výsledky jubilejního 80. ročníku Oscarů do 24. února. Slavnostní večer ale ohrožuje třetí měsíc trvající stávka hollywoodských scenáristů, která už letos vedla ke zrušení ceremoniálu při udílení Zlatých glóbů.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme