Brusel chce aukce emisních povolenek

Povolenky na emise skleníkových plynů se budou za několik let prodávat v aukcích - taková je představa Bruselu. V Londýně to řekl předseda Evropské komise José Barroso. Emisní povolenky mají být součástí balíku opatření v energetice, který má Brusel zveřejnit zítra a kterými chce především bojovat proti globálnímu oteplování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: Alena Palečková

V roce 2012 se v aukcích bude prodávat pětina emisních povolenek. Do roku 2020 už to bude 100 procent všech povolenek - takový plán nastínil předseda komise Barroso včera v Londýně. Záměr je, aby za emise platili ti, kteří na nich vydělávají.

Zástupci průmyslu většinou návrh odmítají. Například vlivná lobbistická organizace BusinessEurope tvrdí, že aukce emisních povolenek zvýší náklady evropských podniků a tím sníží jejich konkurenceschopnost na globálním trhu. Utrpí evropská ekonomika a tedy samotní Evropané, říkají zástupci průmyslu.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme