Zvuk falešné mince

23. září 2010

Padělatelé peněz se nezaměřují jen na bankovky, ale i na drobné mince. Takové "falešné pětníky" se dnes obvykle odhalují pohledem zblízka pod mikroskopem.

V historických dobách ovšem existovali lidé, kteří podle zvuku padající mince dokázali s různou mírou spolehlivosti určit, jestli je pravá nebo falešná. Japonský odborník Mototsugu Suzuki, který pracuje pro tokijskou metropolitní policii, nyní tuto starou metodu výrazně "upgradoval". Podle článku na stránkách Nature nechá podezřelou minci sklouznout na mosazný kvádřík. Zazvonění, které je slyšet při nárazu, nahraje a převede do počítače.

Logo

Lidské ucho rozdíl mezi současnými pravými a falešnými mincemi nepozná, ale software ano. U pravé mince v hodnotě 500 jenů například ve zvukové stopě najde čtyři zřetelné vrcholy v pásmu 5 až 20 kilohertzů. U falešných mincí tyto budou tyto vrcholy jinde, nebo budou jen tři.

Nahrávky zvuků jednotlivých padělaných mincí mohou být dále využity k vytvoření databáze. Ta by mimo jiné pomohla určit, kolik mincí vlastně pochází z jedné padělatelské operace.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.