Société Générale odhalila obří zpronevěru

Kvůli podvodnému jednání jednoho ze zaměstnanců odepíše Francouzská bankovní skupina ztrátu 5 miliard eur, tedy zhruba 128 miliard Kč. Banka ale odepíše dalších 2 miliardy eur v souvislosti s problémy na hypotečním trhu v USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka

Komerční banka | Foto: Marián Vojtek

Celková ztráta tak vystoupí až na sedm miliard eur. Svým rozsahem jde o jeden z největších finančních podvodů v historii. Generální ředitel Daniel Bouton dokonce nabídl rezignaci, představenstvo ji ale odmítlo. Banka uvedla, že obchodník, který se podvodů dopustil byl postaven mimo službu a bude propuštěn. Spolu s ním odejdou i jeho nadřízení.

V České republice Société Générale vlastní Komerční banku. Na její hospodářské výsledky ztráta bude mít jen malý vliv.

"Trochu se spekuluje o tom, že by mohlo dojít ke změně dividendové politiky, alespoň dočasně, protože Société Générale bude potřebovat více kapitálu. Už oznámila, že vydá nové konvertibilní dluhopisy. A je možné, že bude tlačit na to, aby výplaty dividendy z loňského zisku Komerční banky byla vyšší než trh původně předpokládal,"vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Obchodování s akciemi Société Générale bylo dnes na pařížské burze pozastaveno. Podle odhadů analytiků se cenné papíry propadnou až o 20 %. Akcie Komerční banky nemají obchodníci na pražské burze povinnost kótovat, což výrazně omezilo obchodování s nimi.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme