Nové poznatky o Chicxulubském kráteru

23. září 2010

Zatím nejpodrobnější snímky Chicxulubského kráteru možná povedou k úpravám teorie o dopadu meteoritu, který zřejmě vyhubil dinosaury.

Chicxulubský kráter je obrovský impaktový kráter, který vznikl asi před 65,5 miliony let po dopadu velkého meteoritu do oblasti poloostrova Yucatan v Mexickém zálivu. Mnoho vědců věří, že právě tento meteorit je přímým viníkem události označované jako "KT Extinction Event", při které z povrchu Země náhle zmizelo 70 % forem života včetně dinosaurů.

Mapa Chicxulubského kráteru

Nové snímky podle jednoho z jejich autorů, Seana Gulika z Texaské univerzity v Austinu, ukazují, že meteorit dopadl do hlubší vody, než se původně předpokládalo, a do atmosféry proto uvolnil 6,5krát více vodní páry. Místo dopadu také obsahovalo sedimenty bohaté na síru, které s vodní párou mohly reagovat a dát vzniknout sulfátům. Jejich zvýšená koncentrace v atmosféře mohla mít za následek dvě věci - ochlazení a kyselé deště, které postihlo obyvatele pevniny i oceánů. Tyto možnosti naznačovaly už dřívější práce, ale nová studie jim přikládá mnohem větší váhu.

Masové vymírání ovšem podle Gulika nezpůsobil jediný mechanismus, ale spíše kombinace různých faktorů v různých časech a na různých místech. Například velká suchozemská zvířata mohla hynout během hodin a dnů po nárazu kvůli katapultovanému materiálu a ohnivým bouřím. Oceánské živočichy zase postihly postupné změny klimatu a okyselování mořské vody.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.