Svoboda: Lidovci by měli podpořit Klause výměnou za církevní restituce

Předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda považuje za správné, aby lidovci podpořili v prezidentské volbě Václava Klause výměnou za hlasy občanských demokratů pro církevní restituce. Navrhl to i v půlce ledna celostátnímu výboru strany. Podle něj je to jediná šance, jak restituce prosadit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Svoboda

Cyril Svoboda | Foto: Marián Vojtek

Radiožurnálu Cyril Svoboda řekl, že se jedná o jeho soukromý názor, který v KDU-ČSL nemá většinovou podporu. Nevidí na tom ani nic špatného - podle něj rozhodně nejde o obchod.

"Není špatné a není to podle mě žádný handl, když vyslovím svůj názor, že by bylo dobré, abychom společně postupovali nejenom při volbě prezidenta, ale abychom také postupovali ve věci těchto restitucí. Naopak si myslím, že kdyby se lidová strana zachovala jinak, tak že se ohrozí celý proces těch restitucí."

Vedení KDU-ČSL s ním ale nesouhlasí, potvrdil Radiožurnálu předseda strany Jiří Čunek. "Můj názor to není a celý celostátní výbor byl také proti tomuto spojování prezidentské volby a vyřízení restitucí. Přeci jenom vyrovnání se s církvemi je záležitostí státu a jeho hlavním zájmem, máme to také v koaliční smlouvě. A volbu s tímto spojovat je pro nás nepřijatelné."

Celostátní výbor KDU-ČSL nicméně před 10 dny doporučil lidoveckým poslancům a senátorům, aby při únorové volbě prezidenta republiky podpořili Václava Klause. Současně mají prosazovat veřejnou volbu hlavy státu. Více ZDE.

To, že lidovci majetkové vyrovnání státu s církvemi vyměnili za podporu Klausovi, tvrdila v minulých dnech opozice. Přestavitelé lidové strany to ale popírali a tvrdili, že jde jen o shodu okolností. Návrh majetkového vyrovnání státu a církví schválila včera vláda. Více ZDE.

Politický obchod mezi lidovci a občanskými demokraty je nepřijatelný pro zelené, řekl to Radiožurnálu předseda klubu nejmenší vládní strany Ondřej Liška: "Není důstojné, aby se takto s tématy obchodovalo kvůli těm tématům samotným. Já si myslím, že narovnání křivd a narovnání vztahu k církvím je téma, které si zaslouží samostatná vyjednávání. A handlovat s nimi prostřednictvím prezidentské volby je špatné, to může koalici jedině oslabit."

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme