Neviditelné nebezpečí pro lidoopy

23. září 2010

Nebezpečí pro divoké africké lidoopy představují nejen pytláci, ale i turisté a zoologové, provádějící terénní výzkum.

Výzkum goril a šimpanzů má stejně jako turismus za následek, že se lidé a lidoopi často přibližují na vzdálenost pouhých několika metrů. Podezření, že blízký kontakt může mezi lidoopy šířit lidské respirační choroby, existuje už dlouho. Podle některých zpráv ve sledovaných skupinách umírá až polovina zvířat poté, co se u nich objeví příznaky nachlazení.

Logo

Vědci z Kochova institutu v Berlíně zjistili, že v trusu šimpanzů z pralesa Tai na Pobřeží slonoviny jsou přítomné lidské bakterie Escherichia coli. Uvádějí také, že v letech 1999 až 2005 v populaci šimpanzů vypuklo celkem pět epidemií respiračních onemocnění, způsobených lidskými viry. Podle zprávy v New Scientist ovšem za úmrtími nestojí jen viry, ale i současně probíhající bakteriální infekce, které se u lidoopů v zoologických zahradách řeší podáváním antibiotik.

Zoologové teď řeší dilema, jestli ohroženým skupinám lidoopů také podávat antibiotika, nebo raději omezit jejich kontakt s lidmi - i když přítomnost vědců a turistů brání aktivitám místních pytláků. Jako prozatímní řešení zoologové zvolili ochranné masky, jaké se používají v nemocnicích.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka