Policie prohledala sídlo banky Société Générale

Francouzská policie pokračuje ve vyšetřování podvodu, který připravil banku Société Générale o téměř pět miliard eur. Vyšetřovatelé prohledali sídlo banky na pařížském předměstí La Défense i byt makléře, který měl ztrátu údajně zavinit. České Komerční banky, která patří bankovnímu domu Société Générale, by se problémy neměly dotknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo banky Société Générale v Paříži

Sídlo banky Société Générale v Paříži | Foto: AFP

Policie prohledala sídlo Société Générale už v pátek večer. Agentury o postupu informovaly až teď. Vyšetřovatelé zabavili velké množství dokumentů, které mají objasnit způsob, jak machinace probíhaly. Vedení banky opakuje: Nešlo o selhání systému, ale jednotlivce.

Tím by měl být jednatřicetiletý makléř banky Jérôme Kerviel. Odborníci ale spekulují o tom, jestli není jenom obětním beránkem. S ujištěním, že tento případ nezpochybňuje spolehlivost francouzského finančního systému, přispěchal i prezident Nicolas Sarkozy.

Kerviel skončil dnes odpoledne ve vazbě. Jeho výpověď si už vyslechla francouzská finanční policie. Pokud nebude obviněn, může být podle francouzské legislativy ve vazbě 24 hodin. Na žádost státního zástupce může být ale prodloužena.

Makléř se před veřejností skrýval od čtvrtka, kdy Société Générale zveřejnila informace o finanční ztrátě. V průběhu dvou let měl banku chybnými investicemi připravit v přepočtu o 128 miliard korun. Kervielova rodina ale tvrdí, že muž se stal obětním beránkem, na kterého se banka snaží svalit vinu za obří finanční skandál.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme