Německá CDU zřejmě prohrála volby v Hesensku

Křesťansko-demokratická unie CDU podle všeho nečekaně prohrála zemské volby v Hesensku. Ukázaly to odhady volebních výsledků. Nové složení kabinetu v této důležité spolkové zemi ale zůstává zcela otevřené. Naopak volby v Dolním Sasku vyhrála podle očekávání jasně CDU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová - nositelka ceny Karla Velikého pro rok 2008

Angela Merkelová - nositelka ceny Karla Velikého pro rok 2008

Hesenská CDU zažila malé Waterloo; oproti předchozím volbám do zemského sněmu ztratila asi 13 procent voličů. Za pravděpodobně vítěznou sociální demokracií ale CDU podle dosavadních odhadů zaostává jen těsně, o jedno až dvě procenta. Křesťanští demokraté nejspíš v Hesensku zaplatili za příliš agresivní volební kampaň dosavadního premiéra Kocha.

Jaké složení bude mít příští zemská vláda ale zůstává nejasné. Určující přitom bude výsledek postkomunistů, kteří balancují na hranici pěti procent potřebné pro vstup do Landtagu. Pokud by zůstali před branami zemského sněmu, mohla by se v Hesensku chopit vlády sociální demokracie a Zelení.

V Dolním Sasku je naproti tomu všechno jasné - u kormidla zůstává vítězná CDU s 42 - 44 procenty hlasů - spolu s liberální FDP. V této spolkové zemi překročili postkomunisté pětiprocentní hranici zcela spolehlivě. Sociální demokraté naopak zaznamenali nejhorší výsledek v historii.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme