120 let od narození Eduarda Basse

14. březen 2014

"Vyhýbám se dobrým detektivkám. Protože ty člověk nedá z ruky, dokud je nedočte až do konce. A to je pak ráno a člověk by si měl vážit toho, čeho má málo. V mém případě spánku."

Eduard Bass (1. 1. 1888 - 2. 2. 1942), vlastním jménem Eduard Schmidt, vystudoval obchodní akademii. Pak téměř deset let pracoval jako obchodní zástupce kartáčnického závodu svého otce. Zanedlouho se ale ukázalo, že Bass nepatřil k lidem, kteří by chtěli svůj život zasvětit obchodu.

Uměleckou dráhu nastoupil roku 1910 jako zpěvák a recitátor v kabaretu Bílá labuť v Praze na Poříčí. Bass byl nezvykle všestranný člověk, umělec a novinář. Zpíval, recitoval, živil se psaním esejů, novel, soudniček, divadelních kritik. Je autorem mnoha kabaretních skečů a satirických kupletů pro legendární kabaret Červená sedma. Spolupracoval se satirickými časopisy a spolu s několika karikaturisty vydával Letáky. Vydával také kabaretní texty v edici Syrinx a satirický časopis Šibeničky. Už jen tento výčet napovídá, že rozhodně netrpěl profesní fádností.

Dodnes je především znám jako redaktor Lidových novin, kde se později na celých devět let (1933-1942) stal šéfredaktorem. Pro Lidové noviny psal týdenní veršované causerie (literárně vytříbené úvahy lehkého tónu), tzv. rozhlásky. Společně s redaktorským kolegou Karlem Čapkem zásadně určoval podobu Lidových novin, které orientovali směrem k liberálním, demokratickým, jednoznačně antifašistickým hodnotám.

Z prostředí kabaretu vychází také populární a jemně ironizující meziválečné okouzlení českou kopanou, Klapzubova jedenáctka. Mnohostranný Bassův talent je zřetelný i v kulturně historickém souboru Čtení o roce osmatřicátém, v portrétech osobností i společnosti předbřeznové Prahy. Avšak Bassovým asi nejznámějším dílem zůstane románová kronika Cirkus Humberto.

O Eduardu Bassovi jsme hovořili v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 25. 1. 2008.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.