Boty jeskynního muže

23. září 2010

Některé ženy jsou podle módních časopisů doslova posedlé nakupováním bot. Jejich mánie se jeví pochopitelnější ve světle objevu, že obuv je věrným společníkem lidstva už nějakých 40 000 let.

K tomuto závěru došel známý antropolog Erik Trinkaus a jeho kolegové z Washingtonské univerzity, kteří analyzovali kosti člověka, staré cca 40 000 let. Pozůstatky byly objeveny v jedné jeskyni poblíž Pekingu. Hustotu a tvar kostí palců na nohou tohoto paleolitického člověka vědci porovnali s fosilními kostmi Inuitů i dalších původních obyvatel Ameriky, stejně jako s lidmi, kteří v minulém století žili v amerických městech.

Logo

Nošení obuvi ovlivňuje způsob chůze, což v průběhu života zanechává stopy na kostech palců. Moderní Američané, kteří bez bot neudělají ani krok, pak mají menší palce, než domorodí obyvatelé, kteří celoročně chodí naboso. Palec paleolitického člověka se podle článku v New Scientist nejvíce podobá palcům Inuitů, kteří se v chladném životním prostředí bez bot neobejdou. Profesor Trinkaus a jeho kolegové proto předpokládají, že boty patřily k základní výbavě "jeskynního muže".

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka