Nano-ochrana před ionizací

23. září 2010

Ochranu před následky ionizujícího záření by teoreticky mohlo představovat léčivo složené z uhlíkových nanotrubiček a antioxidantů.

Ionizující záření u živých organismů často způsobuje vznik volných radikálů - vysoce reaktivních molekul, které spouštějí kaskádu reakcí. Ta může ve dnech až týdnech následujících po primárním setkání s ionizací způsobit další poškození organismu. Zastavit působení volných radikálů by měl "trojský kůň" - nově vyvíjené léčivo, které jeho tvůrci pojmenovali jako Nanovector Trojan Horse, ve zkratce NTH.

Ilustrační snímek

Podstatou NTH jsou jednostěnné uhlíkové nanotrubičky, potažené molekulami butylovaného hydroxyanisolu (BHA), butylovaného hydroxytoluenu (BHT) a jejich deriváty. Tyto látky se pro své antioxidační vlastnosti běžně používají ke konzervování potravin. Podle zprávy z Rice University předběžné výsledky ukázaly, že běžné antioxidanty jako součást "trojského koně" umožnily pokusným myším daleko lépe snášet následky ionizace. Léčivo se vědci nyní pokoušejí vyladit tak, aby účinkovalo také u lidí a bylo možné podávat jej až do 12 hodin po setkání s ionizací.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.