Moderní Řecko

28. leden 2008
Sedmý světadíl

Klasická řecká kultura ovlivnila celou naši civilizaci. Převzali jsme mnohé, co se urodilo pod Akropolí, Olympem a jinými řeckými vrcholy. Filozofie i umění nás stále inspiruje a umožnily vznik renesance a moderního člověka. Jaký vliv to však má na moderní Řecko?

Moderní řecké dějiny se zrodily až na začátku 19. století. Po skvělém helenistickém starověku a byzantském středověku totiž na 400 let ovládla Řecko turecká Osmanská říše. Mnoho Řeků se odstěhovalo pryč, např. jako malíř El Greco do Španělska, takže se Řecko stalo typickým balkánským územím. Romantismus ale v Evropanech vyvolal utopické představy a i díky lordu Byronovi, který tam zemřel, mocnosti pomohly Řecku k nové samostatnosti. Ta však byla dosti nejistá. Řecko prošlo několika válkami, než si země pojistila své postavení. V první světové válce Řekové stáli na správné straně, takže si taky chtěli vydobýt slíbené území v dnešním Turecku. Vše skončilo katastrofou a statisíce Řeků, kteří po 3500 let žili na tomto území, muselo odejít. Vztahy se tehdy vyostřily.

Po druhé světové válce, kdy území Řecka okupovali Italové a Němci, zase došlo k občanské válce mezi konzervativci a levicovými partyzány, mezi nimiž bylo dost komunistů. Právě v té době proběhl největší exodus Řeků do celého světa. Asi taky víte, že právě v té době se do Československa dostaly tisíce řeckých dětí, které tu začaly žít. Díky tomu se k nám dostala nová, kulturní a podnikavá menšina. Zpěvačky Marta a Tena Elefteriadu byly jejími nejznámějšími představitelkami. Řecké kořeny mají například i výrobci kofoly a jiných limonád, Jesenicko a Krnovsko na Moravě je zkrátka plné lidí řeckého původu.

Když se však vrátíme mezi tisíce ostrovů pod řeckým sluncem, zjistíme, že tam už vládnou konzervativci a situace spěje k vládě vojenské junty plukovníků, která si mezi lety 1967 a 1974 nebrala servítky. V té době provedlo Turecko invazi na řecko-turecký Kypr, který je od té doby rozdělený. V této podobě taky vstoupil do Evropské unie. Řecko s Tureckem má od té doby ještě větší spory, které se však v současnosti ukazují v jiném světle. Právě Řecko, které je v Evropské unii od roku 1981 (a je dnes demokratické), se snaží, aby jeho soused patřil do stejné organizace. Divíte se? Turecko tak bude podle aténských politiků pod kuratelou Bruselu a Řecko může mít větší klid.

Dnes už Češi znají Řecko i z dovolených. Silné slunce, krásné pláže a čisté moře, přátelští obyvatelé, se kterými si Češi rozumějí, kulturní památky a zajímavý kolorit, to všechno je tam láká. Jde o moderní svět, výrazné slovo ale mají i ortodoxní mniši z klášterů Athosu, Řekové mají i téměř největší námořnictvo na světě i dobrou pozici ve světě. Přesto hodně Řeků žije stále v cizině, ve státech EU stejně jako v USA, kde se uplatňují v mnoha odvětvích. Známý je rejdař Aristoteles Onassis, který byl světovou celebritou, stejně jako jeho milenka Marie Callas. Americkým prezidentem se málem stal Michael Dukakis. Telly Savalas jako inspektor Kojak zazářil podobně jako jeho neteř Jennifer Anistonová ve filmu. Z řecké královské rodiny Oldenburgů pochází i britský princ - manžel Philip, podobně jako španělská královna Sofie. To vše tedy není málo na stát, který už sice není mozkovým trustem světa, ale jeho obyvatelé dokážou být schopní a pragmatičtí minimálně stejně jako my.

Seriál Stereotypy vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.