Akademie věd udělí Náprstkovy medaile

23. září 2010

Akademie věd České republiky dnes udělí Čestné medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy. Mezi odměněnými bude i ředitel Českého rozhlasu Leonardo Miroslav Bobek.

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka každoročně uděluje Akademická rada AV ČR publicistům a vědcům jako ocenění za dlouholetou a cíleně vedenou činnost v popularizaci vědeckých poznatků. Poprvé byla udělena v roce 2003. Cílem ocenění je podněcovat aktivity, které vedou ke zpřístupňování a vysvětlování nových vědeckých poznatků veřejnosti. Oceněné vybírají a navrhují Akademická a Vědecká rada.

Logo

Letos Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka kromě Miroslava Bobka převezmou častí hosté Českého rozhlasu Leonardo - botanik Jan Krekule a dlouhodobý popularizátor kosmického výzkumu Antonín Vítek. Medaile při slavnostním ceremoniálu ve vile Lanna předá předseda Akademie věd Václav Pačes, laudatio přednesou Karel Hudec, Ivana Macháčková a Karel Pacner.

V minulých letech medaile Vojtěcha Náprstka získali například ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Václav Větvička, egyptolog Miroslav Verner, historik středověku Dušan Třeštík a biolog Jaroslav Petr. Medaile putovaly také ke dvěma redaktorům Českého rozhlasu - Věře Tůmové a nedávno zesnulému Ivo Budilovi.

Zpracováno podle tiskové zprávy Akademie věd

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.