Vítězi primárek na Floridě jsou John McCain a Hillary Clintonová.

V prezidentských primárkách na Floridě byli nejúspěšnější mezi republikány John McCain a z demokratů Hillary Clintonová. Podle pozorovatelů tak hlavně McCain posílil svou pozici favorita před nadcházejícím superúterkem 5. února, kdy se budou primárky ve více než 20 státech USA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John McCain

John McCain | Zdroj: ČTK

Suverénní vítězkou demokratických primárek na Floridě se stala newyorská senátorka Hillary Clintonová. Na druhém místě s velkým odstupem skončil senátor Barack Obama, kterého následoval bývalý senátor John Edwards. Informovala o tom americká televizní stanice CNN.

Mnohem těsnější souboj ale sváděli republikáni. Prvenství nakonec obhájil senátor John McCain s minimálním náskokem před bývalým guvernérem Massachusetts Mittem Romneym. Třetí skončil bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani.

A právě Rudy Giuliani krátce po vyhlášení výsledků naznačil, že dnes od svého nominačního souboje odstoupí. Podle spekulací světových agentur hodlá Giuliani podpořit svého dosavadního rivala, senátora Johna McCaina. Tím by ale zasadil tvrdou ránu dalším dvěma republikánským kandidátům - bývalým guvernérům Mittovi Romneymu a Mikovi Huckabeemu.

Johna McCain už také Rudolphu Giulianimu ve svém projevu poděkoval: "Děkuji Ti, Rudy, za všechno, co jsi za sebe přidal do tohoto velkého souboje a za to, že jsi byl inspirací nejen mně, ale i všem ostatním americkým občanům."

Milan Kopp, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme