30. 1.

30. leden 2008

Benjamim Taubkin Pianista Benjamim Taubkin je nejen fundovaný znalec brazilské hudby, ale také iniciátor řady hudebních projektů, s nimiž často vyjíždí do Evropy. Několikrát vystupoval na festivalu v Rudolstadtu, loni například se skupinou Moderna Tradicao, hrající tradiční instrumentální styl choro. Album América Contemporânea natočil Taubkin s hosty z několika latinskoamerických zemí, mezi nimiž zvláště vyniká zpěvačka Lucia Pulido z Kolumbie. Taubkinovým záměrem bylo vytvořit panorama těch méně známých latinskoamerických stylů, představit umělce, kteří zasluhují mezinárodní pozornost.

První ukázka, Misterios De Mayo, Květnová mysteria, zachycuje saxofonistu a flétnistu Alvaro Montenegra z Bolívie.

Misterios De Mayo 05:07

Panguito Lando 03:39

K nejpopulárnějším tancům karibské oblasti patří merengue, která vznikla v Dominikánské republice, ale tančí se také ve Venezuele, odkud pochází hráč na kytaru a čtyřstrunný nástroj cuatro, Aquiles Baez.

A Mis Hermanos 06:11

Tonada Para Mi Nina 09:10

Ve vesnicích, jimž se v Latinské Americe říká palenque, v nichž se ukrývali uprchlí černoši, vznikl tanec zvaný bullerengue, s výrazně africkými prvky. Tančily jej výhradně ženy - a kolumbijské zpěvačce Lucii Pulido posloužil jako podklad ke skladbě Carmelita Adios, Sbohem Karmelito.

Carmelita Adios 6:36

Vale Do Jucá 05:37

Spustit audio