Ústavní soud dnes o platnosti reformy veřejných financí

Návrhem na zrušení vládní reformy veřejných financí se dnes zabývá Ústavní soud. Po dvou hodinách přerušil jednání, soudci se radí a v jednání chtějí pokračovat ve tři hodiny odpoledne. Proti reformě podala stížnost ČSSD. Nejdřív by měl Ústavní soud projednávat tu část návrhu, která se týká daní. Pokud se soudci shodnou, že zákon o stabilizaci veřejných financí se projednal nebo přijal protiústavním způsobem, může Ústavní soud zrušit zákon jako celek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud se sochou spravedlnosti

Ústavní soud se sochou spravedlnosti | Foto: Jan Rosenauer

Opoziční sociální demokraté bojovali proti reformě veřejných financi i ve sněmovně. Neuspěli ale s návrhem, aby snížená sazba DPH klesla z devíti znovu na pět procent. Na devíti procentech je od začátku ledna právě jako součást reformy. Poslanci tento návrh zamítli hned při prvním projednávání.

Zamítnutí návrhu ve sněmovně předcházel názorový střet opozice s koalicí o reformu veřejných financí. Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka Radiožurnálu řekl, proč sociální demokraté s návrhem přišli.

"Slibovali jsme si od toho zlevnění nejen potravin, ale i léků, veřejné dopravy, vodného a stočného, prostě všude tam, kde došlo ke zdražení v důsledku vládní takzvané reformy veřejných rozpočtů. Navrhovali jsme také konkrétní kompenzaci pro státní rozpočet, a to v tom smyslu, že by už nedocházelo k dalšímu snižování daně z příjmu právnických osob. Díky tomu by se to mohlo během dvou let zcela rozpočtově kompenzovat," tvrdí Sobotka.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) byl tento návrh krokem zpět proti moderním trendům. "Naší snahou je snižovat přímé daně, nechat lidem víc peněz v peněžence a nechat jim víc vůle, aby svou spotřebou rozhodli o míře svého zdanění."

Poslanec ODS Michal Doktor má pak za to, že ekonomika zvýšení DPH z pěti na devět procent téměř absorbovala. "Bylo by vysloveně neštěstím ještě rok lavírovat, jestli to má být tak či onak. V tomto ohledu by případné přijetí tohoto návrhu přineslo víc škodlivého, nežli si dokáží předkladatelé představit."

Marika Táborská, Martina Lustigová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme