Francie brání oslabenou banku Societe General

Francie se dostává do konfliktu s Evropskou unií kvůli možnému převzetí banky Societe General zahraničním bankovním ústavem. Francouzská vláda se takovému kroku brání. Evropská unie ale nevidí důvod, proč by banku nemohl vlastnit silný finančník ze zahraniční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo banky Société Générale v Paříži

Sídlo banky Société Générale v Paříži | Foto: AFP

"Société Général je velkou francouzskou bankou a takovou také zůstane", prohlásil premiér Francois Fillon. Dodal, že Francie udělá všechno, aby odradila zahraniční investory, především z Velké Británie nebo Itálie.

Tento protekcionistický přístup ale vadí Evropské unii, která nevidí důvod, aby se o převzetí banky neucházel nějaký solidní zahraniční ústav. To potvrdil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který předsedá zemím, používajícím jako měnu euro.

Societe General je v současnosti oslabená vysokými ztrátami z rizikového obchodování. Ve Francii se spekuluje o tom, že bankou, která má reálnou šanci převzít Societe General, je nejspíš BNP Paribas. To je největší bankovní skupina ve Francii.

Jan Šmíd, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme