Daňová část reformy platí, řekl Ústavní soud

Vládní reforma veřejných financí dál platí. Ústavní soud odmítl první část rozděleného návrhu ČSSD na zrušení reformního zákona, která zahrnovala především změny v daňové oblasti. Výrazně tím klesla pravděpodobnost, že soud zbylé dva díly - tedy změny ve zdravotnictví a sociální sféře - zruší z procesních důvodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud se sochou spravedlnosti

Ústavní soud se sochou spravedlnosti | Foto: Jan Rosenauer

Ústavní soud ve čtvrtek odmítl první část rozdělené stížnosti ČSSD na zrušení reformního balíku. Ta obsahovala především změny v daňové oblasti. S odmítnutím první části výrazně klesla pravděpodobnost, že soud zbylé dva díly, tedy změny ve zdravotnictví a sociální sféře, zruší z procesních důvodů. V následných jednáních už nebude znovu zkoumat způsob projednávání a přijetí celé reformy.

Podle soudu nebyla právní norma přijata svévolně a není ji třeba rušit. "Navzdory všem pochybnostem o takový případ nejde," zdůraznil soudce zpravodaj Pavel Holländer. Jiný názor projevili 4 soudci z celkem 15členného pléna. S jejich právním názorem se chce předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek seznámit, aby se připravil na jednání o zbývajících částech návrhu. Stejný postup zvolíl i předseda KSČM Vojtěch Filip: "Budeme připraveni. Pokud ale Ústavní soud nevezme vážně ani text Ústavy, to znamená věcné vymezení sociálního a zdravotního sytému v České republice, tak to by bylo vážné narušení Ústavou zaručených práv."

Soudu totiž zbývá posoudit ještě další dvě části stížnosti týkající se právě zdravotnictví a sociální péče. Michal Hašek věří, že u dalších jednání pléna Ústavního soudu bude mít jejich návrh větší úspěch. "Myslím si, že i v té části, která nás čeká - to znamená sociální část a zejména zdravotnictví, regulační poplatky - se dál sociální demokracie bude plně bít za ústavní práva občanů, tedy zejména proti regulačním poplatkům pana Julínka."

Reforma veřejných financí, jeden z hlavních projektů vlády premiéra Mirka Topolánka, začala platit letos 1. ledna. Poslanci ČSSD ji napadli už loni v říjnu. Navrhovali zrušení celé reformy, popřípadě zrušení jejích částí. Následně dostal Ústavní soud další návrhy poslanců KSČM, opozičních senátorů a brněnských soudců.

Za protiústavní považují stěžující si poslanci ČSSD už samotné projednávání reformy. Z vlastního obsahu reformního balíku ČSSD kritizuje především poplatky ve zdravotnictví nebo výpočet daně z takzvané superhrubé mzdy, která zahrnuje také sociální a zdravotní pojištění. "Ta reforma je celkově zmatená, je asociální. Znamená útok na sociální jistoty lidí. A bude do budoucna také zátěží, pokud jde o hospodářský růst," shrnul na podzim výhrady ČSSD její předseda Jiří Paroubek.

Datum dalšího jednání o reformě ještě Ústavní soud nevyhlásil.

Podrobnosti o návrhu na zrušení platnosti reformy se dočtete ZDE.

Milan Kopp, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme