Spojené státy vzpomínají na havárii raketoplánu Columbia před pěti lety

Američané si připomínají páté výročí havárie raketoplánu Columbia. Stroj se sedmičlennou posádkou se roztrhal na kusy nad Texasem při návratu do zemské atmosféry krátce před ukončením své osmadvacáté mise. Katastrofu způsobilo poškození izolačního pláště při startu raketoplánu a trvalo více než dva a půl roku než se podařilo lety amerických raketoplánů obnovit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čelní pohled na Columbii

Čelní pohled na Columbii | Foto: NASA

Rodiny pěti Američanů, indické astronautky Kaplany Chawly a prvního izraelského kosmonauta Illana Ramona vzpomínají na své blízké, ale také hledí vpřed. Pět let po tragédii se znovu vdala vdova po kapitánovi posádky Columbie Ricku Husbandovi, ale návrat do Kennedyho vesmírného střediska je i po letech bolestný. Vracejí se na runway, kde čekali na své rodiny a kde se 16 minut před přistáním odehrával před jejich očima horor na obloze.

Americká vesmírná agentura NASA zatím pokračuje v plánovaných misích a chystá na 7. února odložený start raketoplánu Atlantis.

Miroslav Konvalina, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme