Rostoucího zadlužení českých domácností se ekonomové neobávají

Život na dluh se u nás stále více rozmáhá. Podle aktuálních údajů centrální banky se v prosinci zadluženost českých domácností zase o něco zvýšila a celkem dosahují závazky rodin vůči bankám 726 miliard korun. Když si vzpomeneme, že na počátku americké krize hypoték stálo prudce rostoucí zadlužování lidí, je na místě otázka: máme se bát podobného vývoje i u nás?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Čísla hovoří jasně - stále více žijeme na dluh. České domácnosti dlužily koncem loňského prosince 726 miliard korun bankám a finančním institucím, což je o 28 miliard korun více než v předcházejícím měsíci a meziročně to znamená růst o 185 miliard korun.

Na první pohled jsou to obrovské sumy, ekonomové ale soudí, že odpovídají růstu české ekonomiky a nejsou proto nijak alarmující. Myslí si to například analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Souvisí to s tím, jak rychle roste ekonomika, nicméně je třeba říci, že se zatím není třeba bát. V relaci k vyspělým zemím eurozóny zadlužení domácností České republiky je stále velmi nízké a také je třeba podotknout, že ze dvou třetin jde o úvěry související s bydlením, což je rozumné zadlužení," míní analytik.

Jenže, americké problémy začaly právě tím, že si kde kdo bral hypotéku na dům. Pak se ukázalo, že lidé nemají houfně na splácení a že se banky nedoberou svých peněz, protože ani nemovitosti samé nemají takovou cenu, aby nesplácené dluhy pokryly.

"Tam samozřejmě souvisely s bydlením, ale způsob poskytování hypoték, kdy nebyla vůbec posuzována schopnost toho člověka platit hypotéku, je nesrovnatelný s podmínkami v České republice a jiných zemí Evropy. Takže tak daleko jsme se zatím opravdu nedostali a obecně úvěry na bydlení jsou opravdu rozumným zadlužením, narozdíl třeba od úvěru na dovolenou, která je během 14 dnů pryč a dluh zůstává," podotkl Brožka.

Také hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš se domnívá, že růst zadlužení českých domácností není důvodem k obavám. U nás jsou totiž podle něj finanční instituce silné. "Český finanční systém narozdíl od amerického je relativně zdravý, nejsou zde žádné špatné poskytnuté úvěry toho typu jako ve Spojených státech a ani české banky nenakupovaly špatné úvěry ze Spojených států, jako to třeba udělaly banky evropské," uvedl Bureš.

Podle odborníků jsou české banky ve srovnání se západními stále podúvěrované a mají tedy dostatečný "polštář" na řešení případných vrůstajících problémů. Navíc analytici předpovídají, že v letošním roce se zadlužování domácností zpomalí.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme