Modrooká mutace

23. září 2010

Modré oči, jaké měl například Frank Sinatra, jsou výsledkem mutace. Ta ovšem probíhá ve zcela jiném genu, než odborníci předpokládali.

Na barvu duhovky má vliv gen s názvem OCA2, který produkuje hnědé zbarvení očí. Mutace v tomto genu mají za následek oči zelené nebo světle oříškové. Odborníci proto předpokládali, že by v genu OCA2 mohli najít i další mutaci, která by modré oči způsobovala.

Modré oči mají i lemuři

Hans Eiberg z Kodaňské univerzity ovšem zjistil, že jeho kolegové zřejmě hledali na špatném místě. Podle článku na stránkách Science totiž za modrookostí stojí mutace nikoli v OCA2, ale v blízko ležícím genu HERC2. Mutace ovšem gen OCA2 ovlivňuje - přesněji řečeno, zabrání mu v produkci hnědé barvy, takže modrá se může plně projevit. Autor studie předpokládá, že mutace se objevila v oblasti kolem Černého moře a do Evropy se dostala před 6000 až 10 000 lety.

Objev může být prakticky aplikovatelný například ve forenzní praxi. Pokud totiž plně porozumíme mechanismům, které ovlivňují barvu očí, mělo by být možné určit barvu očí podezřelého pouze na základě vzorku jeho DNA.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.