Neonacisté svolávají do Plzně další pochod

Pochod neonacistů Plzní se uskuteční 1. března. Ohlašovatel akce Václav Bureš oznámil, že trasa i čas budou stejné jako u původního zakázaného pochodu. Akce by se mělo zúčastnit asi 150 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skinheads

skinheads | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Původně ohlášený a povolený pochod, který měl být 19. ledna, zrušil dva dny před jeho konáním plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS).

V pátek ale Krajský soud v Plzni rozhodl, že tak učinil neoprávněně. Podle soudu nebyly splněny důvody k zákazu akce. Bureš tak dostal možnost uspořádat shromáždění nové.

Magistrát zvažuje, že proti rozsudku podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. "Je možné při podání kasační stížnosti požádat o odložení platnosti rozsudku," uvedl Rödl v TV Nova. Otázkou je, zda soud v Brně stihne stížnost projednat.

Lednovou akci nahlásil Bureš na obvodní úřad jako Protestní pochod za svobodu slova, prý jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu bývalým pražským Židovským Městem. Datum pochodu 19. ledna odpovídalo výročí transportu plzeňských Židů do Terezína v roce 1942.

Bureš podal na plzeňského primátora i trestní oznámení, stejně tak i Dělnická strana. Nyní se jimi zabývá policie a státní zastupitelství.

Martin Hromádka, Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme