6. 2.

6. únor 2008

Sofia Karlsson Švédská zpěvačka Sofia Karlsson patří k mladé a u nás dosud neznámé generaci skandinávských tvůrců, kteří čerpají nejen z lidové hudby, ale i básnických textů. K jejím ranným vzorům patřily respektované zpěvačky balad Kirsten Braten-Berg a Lena Willemark, stejně jako Dolly Parton či Tracy Chapman. Vystudovala oddělení lidové hudby na Královské hudební škole ve Stockholmu a čtyři roky zpívala s renomovanou švédskou folkovou skupinou Groupa.

*Jag star här pa ett torg 05:01

*Frukostrast pa en liten syfabrik pa landet 03:47

Žánr, jemuž se Sofia Karlsson věnuje, vystihuje švédské slovo visa, které znamená totéž, co ve francouzštině šanson, v němčině lied či v češtině píseň. V praxi se tedy jedná o písně s charakteristickými rysy národní kultury a s uměleckými texty. Své zatím poslední album nazvala zpěvačka Visor fran vinden, Písně z půdy, a to proto, že na něj zařadila i písně z vinylových alb, které prý našla u své babičky na půdě.

*Flickan och krakan 03:18

*Näckaspel 03:02

Sofia Karlsson se u švédského publika prosadila roku 2005 albem Svarta ballader, Černé balady, se zhudebněnou poezii Švédy milovaného básníka Dana Anderssona, který předčasně zemřel ve věku 32 let před necelými sty lety. Album získalo ve Švédsku platinovou desku. Na své poslední album vybrala zpěvačka Anderssonův překlad textu Charlese Baudelaira.

*Le Vin des Amants 03:45

*Resan till Österlandet 02:50

*Spelar för livet 03:15

*Jag längtar... 02:05

Spustit audio