Umělý dinosauří žaludek

23. září 2010

Vědci z Bonnské univerzity zjišťují, jak se před 100 miliony let živili obrovští býložraví dinosauři. Jako pomůcku si vytvořili umělý dinosauří žaludek.

Vědci předpokládají, že až stotunoví sauropodi měli symbiotické bakterie a typ žaludku podobný bachoru dnešních přežvýkavců. Jak se v něm trávily druhy rostlin, které mohli mít dinosauři na jídelníčku, zjišťují originálním způsobem. Do otočného skleněného fermentoru vloží například rostliny přesličky nebo listy jinanu dvoulaločného a přidají trávicí šťávy se symbiotickými bakteriemi z ovčích žaludků. Úspěšnost fermentačního procesu sledují na základě množství uvolněného plynu.

Podle článku, který vychází v Proceedings of the Royal Society B, umělý dinosauří žaludek nejlépe trávil přesličku, a to i ve srovnání s moderními rostlinami. Přesličkou se mnoho dnešních zvířat neživí, protože tato rostlina obsahuje množství křemičitanů, které působí velice destruktivně na zuby. To ovšem dinosaurům nemuselo až tak moc vadit - mnozí z nich postrádali stoličky a uškubnutou potravu polykali bez žvýkání. Vědci teoretizují, že jejímu zpracování mohly pomáhat i spolykané kameny.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.