Delegace v zájmu tasmánského ďábla

15. únor 2008

Delegace tasmánské vlády se vydala přes půl zeměkoule v zájmu tasmánských ďáblů, které ohrožuje unikátní druh přenosného nádorového onemocnění.

Tasmánský ďábel se přezdívá dravému vačnatci ďáblovi medvědovitému (Sarcophilus laniarius). V minulosti tento druh žil po celé Austrálii, ale v současné době obývá jenom území Tasmánie. Od roku 1996 populace ďáblů decimuje velmi agresivní forma nádorů, které postihují krk a ústní dutinu. Zvíře kvůli nim nemůže pořádně přijímat potravu a do tří měsíců po objevení se prvních příznaků hyne v důsledku vyhladovění.

Onemocnění, které už vyhubilo bezmála 90 % populace, je přenosné - zvířata se rakovinnými buňkami nakazí při vzájemném fyzickém kontaktu, nejčastěji kousání. Odborníci spekulují, že za tímto jevem může stát příbuzenské křížení v divokých populacích. Kvůli němu nemusí být organismus zvířat schopen rozeznat cizí rakovinné buňky jako "cizince", který má být zlikvidován.

Tasmánská vláda nyní v boji s časem požádala o pomoc odborníky z americké Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL). Ti se pokusí osekvenovat geny, které se vyskytují v nádorech a získat tak bližší poznatky o molekulární podstatě této rakoviny. Zároveň podle zprávy z CSHL doufají, že se jim podaří získat informace, na základě kterých by pro zbývající jedince vytvořili chovný program, zachovávající genetickou diverzitu tasmánských ďáblů.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio