ČNB zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak vzrostla na 3,75 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu od dubna 2002.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Takové rozhodnutí se všeobecně očekávalo, protože inflace podle většiny odhadů roste. Proti tomu chce centrální banka zvýšením sazeb bojovat. Podle ředitelky společnoti Next Finance Markéty Šichtařové se nedá očekávat žádná výrazná reakce bank ani finančních trhů: "Očekávání bylo dokonce na peněžním trhu tak hluboce zakořeněné, že už v minulosti, v předtuše tohoto rozhodnutí, vzrostly úrokové sazby. Takže nyní po oficiálním vyhlášení už nelze žádnou reakci finančního trhu očekávat."

Také Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny, se domnívá, že neexistuje mnoho důvodů pro další zvyšování sazeb. Měnové podmínky, které krom reálných sazeb ovlivňuje také reálný kurz koruny, jsou již teď hodně přísné. Je to především díky silné koruně, která je o necelých 9% silnější než před rokem. Navíc česká ekonomika zpomaluje a největší obchodní partneři také, což střednědobé riziko inflace zmírňuje. Pro ČNB by také mělo být důležité, že dříve nebo později sáhne po americkém Fedu k poklesu sazeb i ECB. Na evropské sazby je pak hodně citlivá i česká centrální banka.

Trhy na druhé straně mohou ještě určitou dobu sázet na další růst českých sazeb. Tato očekávání může přiživit hned zítřejší inflace, která má potenciál vysoko překonat očekávání trhů. Sázíme na další nárůst, který může inflaci posunout až k 7 % y/y. Vyšší sazby a inflace také nějakou dobu budou hrát do karet české koruně, která může v nejbližších dnech atakovat nová historická maxima, domnívá se Bureš.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme